Hoe werkt Villa Leesplezier

Waarom lezen? Hierom!

We kunnen wel 100 redenen bedenken waarom lezen belangrijk is. En dat doen we dan ook! Elke week kiezen we een leesdoel om lezen meer betekenisvol te maken. Op de website en op Facebook gaan we er uitgebreid op in. En via de app kun je erover meepraten. Wedden dat het de onderwijsinspecteur opvalt?!

App voor boekenwurmen in spé

Aan de virtuele tafel gaan ze met andere leerlingen in gesprek. De app wijst steeds een andere gespreksleider aan. Superleuk en heel leerzaam. Leerlingen leren niet alleen een mening te vormen over het boek, maar ook elkaars mening te respecteren en de betekenis van het boek samen te duiden. Zo krijg je kritische, literair bewuste plezierlezers.

Boektrailers wakkeren leesvuur aan

Villa Leesplezier maakt jaarlijks 65 boektrailers om boeken op een levendige manier bekender te maken, en daarmee lezen leuker. Door het inzetten van trailers is het voor kinderen makkelijk om een boek te kiezen dat écht bij hen past. Hun wereld wordt groter. En dat is precies wat je als onderwijsinstelling wilt bereiken, toch?

Boekenlijsten

Voor wie op zoek is naar een boekenlijst om een onderwerp of thema bespreekbaar te maken, zoals vluchtelingen, de ruimte of bijzondere dieren, kan op de website van Villa Leesplezier een boekenlijst downloaden. Dit is een lijst met leesboeken, informatieboeken, stripboeken, prentenboeken (enzovoort) dat bij het thema past. Bij deze lijst komt ook een lijsttrailer met tips voor leerlingen over hoe je uit de lijst een boek kiest, wat je moet doen als je het uit hebt en hoe je met anderen kunt delen wat je er van vond.

De leerkracht kan de complete lijst van 25 titels, of een deel aanvragen bij de bibliotheek. Deze boeken kunnen na reservering opgehaald worden op het schoolabonnement van de bibliotheek. Verder wordt de lijst regelmatig aangevuld met inspirerende, actuele of boeiende thema’s. Welke dat zijn hangt af van de actualiteit, eigen ideeën en suggesties van leerlingen en leerkrachten.

Voordelen

De voordelen zijn duidelijk!
* Leerkrachten zijn direct op de hoogte van de laatste, leukste en beste boeken, ook als ze geen tijd hebben om ze allemaal te lezen
* Leerlingen zijn helemaal bij als het gaat om de boeken van nu en de meest populaire schrijvers. In een mum van tijd!
* Leerkrachten hebben altijd lesmateriaal. Met Villa Leesplezier worden boeken structureel gepromoot.

Veel gestelde vragen

Wat kost Villa Leesplezier?

Villa Leesplezier werkt op basis van abonnementen: heel gemakkelijk! Als school betaal je – je leest het goed – € 1,- per leerling. Dat betekent onbeperkt de boektrailers bekijken én gebruik maken van de app. Voor de hele school! En wie inkoopt voor meerdere scholen, krijgt bovendien een aantrekkelijke korting.